Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Η Κύπρος εμφανίζεται ανοιχτά ως σύμμαχος της Ρωσσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»



Η υπογραφή στη Μόσχα από τους προέδρους Ρωσσίας και Κύπρου ενός κοινού προγράμματος δράσης των δύο χωρών για τα έτη 2015-2017 συνιστά μια νέα φάση της διμερούς συνεργασίας τους, υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Ίγκορ Σατρώφ.    

«Οι διεξαχθείσες συνομιλίες δεν μπορεί να αξιολογηθούν παρά μόνον θετικά. Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έτσι κι αλλιώς ήταν ενεργός εταίρος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, ένα «ασφαλές λιμάνι» για τα ρωσσικά κεφάλαια, με μια ενεργή συνεργασία στη σφαίρα του τουρισμού. Ακόμη και η οικονομική κρίση δεν υπονόμευσε αυτή τη σχέση.
Αλλά τώρα οι δύο χώρες εισήλθαν σε ένα νέο στάδιο αυτής της συνεργασίας. Η νέα αυτή φάση χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα στο φόντο των επιδεινούμενων σχέσεων Ρωσσίας και Ε.Ε., στην οποία ανήκει η Κύπρος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κύπρος εμφανίζεται, μπορεί να πει κάποιος, ως δικός μας σύμμαχος στην Ε.Ε.. Είναι μια χώρα που από τις πρώτες υπέστησαν τις συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσσία, και αυτό το δήλωσε ανοιχτά» είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σπούτνικ» ο υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου ανάπτυξης της σύγχρονης ιδεολογίας Ίγκορ Σατρώφ.

«Μετά τη συνάντησή του με τον Βλαδίμηρο Πούτιν, ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας για τις αντι-ρωσσικές κυρώσεις, επεσήμανε ότι στην Κύπρο γι’ αυτό το ζήτημα έχουν τις δικές τους απόψεις. ‘‘Επιμένουμε στη θέση μας ότι όποιες κυρώσεις και αν λαμβάνονται εναντίον της Ρωσσίας αυτές αντανακλώνται στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων, ασφαλώς, και στην μικρή μου πατρίδα, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη Ρωσσική Ομοσπονδία’’ είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Για εμάς είναι σημαντική αυτή η ενεργητική πολιτική θέση που λαμβάνει η Κύπρος. Ο πρόεδρός της στις πρόσφατες του συνεντεύξεις του άμεσα και απερίφραστα δήλωσε ότι από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσσίας υποφέρουν πρωτίστως οι μικρές χώρες της Ευρώπης. Οι ‘‘μεγάλες’’, όμως, χώρες της Ε.Ε. δεν δίνουν προσοχή στα αυξανόμενα προβλήματα των ‘‘μικρών’’, και ακολουθούν μια μη εποικοδομητική πολιτική σε σχέση με τη Ρωσσία. Η ξεκάθαρη αυτή θέση της Κύπρου, που εκφράστηκε ακόμη μια φορά κατά τις συνομιλίες, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι παρόμοια πολιτική δεν έχει καμμία τύχη έναντι οποιοδήποτε κράτος, πολύ περισσότερο έναντι της Ρωσσίας» δήλωσε ο Ιγκόρ Σατρώφ.


Απόδοση: Σωτήρης Δημόπουλος

Σημειώνεται ότι υπεγράφησαν συμφωνίες που αφορούν:
·      σε μνημόνιο συνεργασίας στον ναυτικό τομέα, με έμφαση στην παραχώρηση διευκολύνσεων σε σκάφη του ρωσσικού ναυτικού,
·   στο κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο κρατών για την περίοδο 2015-2017, στο οποίο καταγράφεται και η σαφής θέση της Μόσχας για το Κυπριακό,
·         στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας,
·         στην αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών,
·     στην επικαιροποίηση παλαιότερης στρατιωτικής και τεχνικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 1996,
·         στη συνεργασία σε ζητήματα εκπαίδευσης, επιστήμης και πολιτισμού,
·         στη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας,
·         στη συνεργασία σε θέματα εμπορίου, γεωργίας, ενέργειας, τουρισμού, μεταφορών κ.ά.
Επίσης η ρωσσική Δούμα ενέκρινε την αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του δανείου που είχε παράσχει η Ρωσσία στην Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 2,5 δις. ευρώ –η αποπληρωμή του δανείου παρατείνεται από το 2018 στο 2022 και το επιτόκιο αποπληρωμής μειώνεται από το 4,5% στο 2,5%
(Πηγή: http://newpost.gr/post/425864/anastasiadhs-poytin-ypegrapsan-11-symfwnies-kai-epimhkynsh-toy-daneioy)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου