Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

"Την Ελλάδα θα τη βοηθήσει μόνον η Ρωσσία!"


Η σημασία που έχει η κατάσταση στην Ελλάδα, μετά το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμόρφωσαν οι πρόσφατες εκλογές, στο πλαίσιο του νέου ψυχρού πολέμου και ο τρόπος που την αντιλαμβάνονται, ή που επιθυμούν να την ερμηνεύουν, στη Ρωσσία, αποτυπώνονται στην παρακάτω συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη Pravda.Ru (29.1.15), με τον τίτλο "Σεργκέι Γκορόντνικωφ: την Ελλάδα θα τη βοηθήσει μόνον η Ρωσσία" (Σ.Δ.)

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να παρατείνουν τις αντι-ρωσσικές κυρώσεις, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ το Μάρτιο του 2014, έως και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Να σχολιάσει την κατάσταση με συνέντευξή του στο Pravda.ru  συμφώνησε ο Διευθυντής του «Κέντρου Αναλύσεων της Παγκόσμιας Πολιτικής» Σεργκέι Γκορόντνικωφ.  

«Θα το τραβάνε συνεχώς, θα αναβάλουν, συνεχώς θα επιμηκύνουν την ισχύ των κυρώσεων για μισό χρόνο, για ένα χρόνο. Τώρα προσπαθούν, κατά κάποιο τρόπο, να διευρύνουν τον κατάλογο των κυρώσεων, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι στο εσωτερικό της Ε.Ε. αυξάνονται οι δυσκολίες, μεταξύ αυτών και αυτές με πολιτική διάσταση.  Βλέπετε τι συνέβη στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μόλις ήλθε στην εξουσία και αμέσως άρχισε να προβάλει αξιώσεις προς την Ε.Ε. και την Μέρκελ. Στην Γερμανία τη στάση αυτή την δέχθηκαν με μεγάλη νευρικότητα.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση διακήρυξε ήδη ότι οι κυρώσεις δεν έχουν κανέναν νόημα, και πρέπει να περιοριστούν ή και να ακυρωθούν εντελώς. Και να η Φινλανδία, υπό την πίεση των ΗΠΑ, πήρε απόφαση να ενταχθεί και αυτή στις κυρώσεις. Τώρα απειλούν να μας αποκλείσουν και από το SWIFT, που σημαίνει να απομονωθεί ολοκληρωτικά η Ρωσσία από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Αλλά εγώ αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να αναζητά κάποια εναλλακτική λύση, θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα τραπεζικών πληρωμών».
Ο εμπειρογνώμων διαπίστωσε ότι η Αμερική τώρα βρίσκεται σε πτώση και η Ρωσσία σε άνοδο. «Η λογική της Ιστορίας είναι τέτοια –εάν η Ρωσσία αντέξει, θα νικήσει. Αλλά τώρα το καθήκον της Ρωσσίας είναι να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα. Ήδη και ο Ντβορκόβιτς (στμ. Αντιπρόεδρος της ρωσσικής κυβέρνησης, Οικονομολόγος) είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι, χρειαζόμαστε μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο στην εσωτερική ανάπτυξη της εμπορευματικής παραγωγής. Άλλο πράγμα είναι ότι ήδη απαιτούνται πολιτικές αλλαγές, αλλά γεγονός είναι ότι στην κορυφή έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν. Δηλαδή εγώ δεν βλέπω σοβαρές συνέπειες από το ότι λήφθηκε απόφαση για την παράταση των κυρώσεων. Θεωρώ ότι θα τις παρατείνουν και περισσότερο, έως ότου τα εσωτερικά προβλήματα θα τους επιβάλλουν να τα στρίψουν».  

Ο δημοσιογράφος της Pravda.Ru ρώτησε τον εμπειρογνώμονα  εάν οι Έλληνες θα αντιταχθούν ενεργητικά στις κυρώσεις.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο νέος πρωθυπουργός τον πρώτο που δέχθηκε ήταν ο Ρώσσος πρέσβυς. Αυτό δημιούργησε σοκ στην Ε.Ε., και έχει προκαλέσει θυελλώδεις συζητήσεις. Διότι συνιστά σαφή ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει με τη Ρωσσία εντελώς ανεξάρτητη πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της στροφής στις κυρώσεις. Η νέα κυβέρνηση ανήκει στη ριζοσπαστική αριστερά, και έχει υποσχεθεί στους πολίτες την άρση της πίεσης εκ μέρους της Δύσης στο οικονομικό και εγχώριο πολιτικό σύστημα. Και τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να τα λύσουν μόνον μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου με τη Ρωσσία. Στο εσωτερικό της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν αυτά τα προβλήματα να τα επιλύσουν. Η Ελλάδα θα γίνει τώρα το «μαύρο πρόβατο» της Ε.Ε. Θα γίνει τώρα ο πρωτεργάτης του περιορισμού των κυρώσεων και ακόμη και της ακύρωσής τους στο εσωτερικό της Ε.Ε. Σε αυτή την περίπτωση η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση είναι ικανή να αντέξει την ισχυρή πίεση».

Ο δημοσιογράφος της Pravda.Ru ρώτησε εάν τελικά η θέση της Ελλάδας συνιστά μέρος του παζαρέματος για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Για την Ελλάδα τώρα, βεβαίως, το καλύτερο είναι να βγει από την ευρωζώνη και να πραγματοποιήσει την υποτίμηση του δικού της νομίσματος. Ακριβώς αυτό που κάνουν οι Πολωνοί. Αυτοί δεν μπαίνουν στην ευρωζώνη, και πολύ ευέλικτα μπορούν να παίζουν με το ζλότι και χάρη σε μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ απολαμβάνουν μεγάλα οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν την ελευθερία να διαθέτουν τον νόμισμά τους για να ενισχύουν την οικονομία τους. Και έχουν τώρα τους καλύτερους δείκτες στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί παράδειγμα για την Ελλάδα. Υπήρξαν συνομιλίες για το ότι έπρεπε η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αλλά η Γερμανία αντιτάχθηκε».

Ο εμπειρογνώμων υπογράμμισε ότι η Μέρκελ έχει τη φιλοδοξία να ξαναδημιουργήσει τη γερμανική αυτοκρατορία. Αλλά αυτή η φιλοδοξία την τυφλώνει και δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά προβλήματα. «Στη Γερμανία γεννώνται πολύ μεγάλες δυσκολίες σε σχέση με το ότι χάνεται η ρωσσική αγορά για τη βαριά βιομηχανική παραγωγή της. Όμως η Γερμανία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Η οικονομία της εξαρτάται ολοκληρωτικά από αυτές. Και είναι δύσκολο να βρει εναλλακτικές λύσεις στις παρούσες συνθήκες, όταν πέφτουν οι τιμές στο πετρέλαιο και πέφτει κατακόρυφα η ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα, μεταξύ άλλων και στον αραβικό κόσμο. Και δεν γνωρίζω πώς θα βγει από αυτή την τρύπα, διότι αυτό την απειλεί με σοβαρή ύφεση. Και η μοναδική χώρα η οποία πιέζει τους πάντες και προσπαθεί να τους επιβάλει να συμμετάσχουν στις κυρώσεις είναι οι ΗΠΑ. Αλλά εδώ εγείρεται, επίσης, το ερώτημα για πόσο καιρό οι ΗΠΑ μπορούν να πιέζουν. Εάν στην Ευρώπη αρχίσουν να εμφανίζονται αριστερές κυβερνήσεις, θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα (στμ. η λέξη σημαίνει και ταραχές)».



Απόδοση στα ελληνικά: Σωτήρης Δημόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου